Πως να γλυτώσετε από τον «I got you a surprise» που κολλήσατε μέσο του Facebook



Είπαμε γράφουμε ανέκδοτα αλλά αν είναι να βοηθήσουμε κάποιους , κάνουμε ότι μπορούμε για να τους χαρίσουμε ένα χαμόγελο επιπλέον .

Αν λάβετε ένα μήνυμα στο Facebook από κάποιον φίλο σας που λέει “I got you a surprise”, ΜΗΝ πατήσετε στο link γιατί θα σας οδηγήσει σε έναν ιό.

Αν το πατήσατε όμως το link και κατεβάσατε και εκτελέσαμε τον ιό, χωρίς να σας διακόψει το antivirus σας, τότε έχετε κολλήσει τον ιό επειδή το antivirus που έχετε δεν γνωρίζει ακόμη την ύπαρξή του.

Τα συστήματα που έχουν μολυνθεί αναμεταδίδουν τον ιό μέσο μηνυμάτων του Facebook , οπότε κάντε αποσύνδεση από τον λογαριασμό σας στο Facebook και για καλό αποσυνδέσετε και τον υπολογιστή σας από το internet ή από το δίκτυο .
Επίσης καλό είναι να συνδεθούμε ξανά στο Facebook από ένα άλλο υπολογιστή και να κάνουμε ανανέωση στο status μας ότι κολλήσαμε ιό και ενδέχεται να τους έχει σταλεί μήνυμα για να κολλήσουν και αυτοί …
Για να απαλλαγούμε από τον ιο:

  1. Είπαμε κάνουμε αποσύνδεση από τον λογαριασμό του Facebook για να προλάβουμε τον ιό να μην στείλει τα μηνύματα και εξαπλωθεί στους φίλου που έχουμε . Καλό και πιο γρήγορο είναι να βγάλουμε το καλώδιο δικτύου ή να αποσυνδέσουμε τον υπολογιστή από το δίκτυο .

  2. Σβήνουμε το αρχείο που κατεβάσαμε photo.exe που είναι μέρος του ιού.

  3. Σβήνουμε τα άλλα αρχεία του ιού.
    Κλείνουμε τον υπολογιστή που μολύνθηκε από τον ιό.
    Τον ξανα ανοίγουμε .Προσοχή κάνουμε τερματισμό και πατάμε να ανοίξει ξανά όχι επανεκκίνηση.
    Με του που ανοίγει ο υπολογιστής πατάμε πολλές φορές το πλήκτρο F8 μέχρι να βγει η οθόνη επιλογής της κατάστασης εκκίνησης των Windows αν δε προλάβουμε και ξεκινήσουν τα Windows κανονικά τα ξανα τερματίζουμε , ξανα ξεκινάμε τον υπολογιστή μέχρι να το πετύχουμε την ίδια δουλειά …
    Εφόσον τα καταφέρουμε επιλέγουμε την «Ασφαλή λειτουργία» ή «Safe mode» στα Αγγλικά, ανοίγει ο υπολογιστής και φορτώνει τα ελάχιστα , οπότε στην οθόνη σας θα τα δείτε όλα μεγάλα (θα έχει μικρύνει η ανάλυση ) μην τρομάξτε .
    πάμε στον πίνακα ελέγχου (control panel) ,αν έχετε Vista ή Windows 7 να επιλέξετε πρώτα το «Εμφάνιση όλων» , μετά στις επιλογές φακέλων (folder options) , στο παραθυράκι επιλέγουμε την καρτέλα Προβολή και τσεκάρουμε το «εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων».
    Πάμε στην αναζήτηση αρχείων φακέλων και ψάχνουμε το «Application Data» χωρίς τα «» , θα βρεθούν πολλά εμείς ενδιαφερόμαστε για αυτό που είναι της μορφής C:\Documents and Settings\USERNAME\Application Data
    όπου USERNAME το όνομα του χρήστη που συνδέεστε στα Windows και όπου εκείνος ο χρήστης έτρεξε τον ιό.
    Ο φάκελος «Application Data» έχει διάφορους υποφακέλους αλλά δεν πρέπει να έχει εκτελέσιμα αρχεία , μόνο κάτι αρχεία συστήματος . οπότε τα 2 εκτελέσιμα αρχεία που βρίσκονται εκεί είναι αυτά που πρέπει να σβήσουμε , προσοχή μόνο αυτά που έχουν κατάληξη .exe όχι τα άλλα

  4. Κατεβάζουμε την δωρεάν έκδοση από το Malwarebytes από ένα άλλον υπολογιστή και χρησιμοποιούμε ένα στικάκι για να την εγκαταστήσουμε στον μολυσμένο υπολογιστή .
    Αυτό το πρόγραμμα καθαρίζει τον υπόλοιπο ιό ο οποίος λέει ότι πρέπει να «αγοράσουμε» πρόγραμμα για ιούς επειδή το σύστημά μας είναι μολυσμένο και υποκλέπτει τα στοιχεία της πιστωτικής μας .
    Γιαυτό προσοχή !!!!

  5. Επιπλέον προφυλάξεις !!!!
    1. Αλλάξτε τον κωδικό σας στο Facebook και καλό είναι τους κωδικούς σας να τους αλλάζετε συχνά.
    2. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει κανένας ιός στον κάδο ανακύκλωσης.
    3. Καθαρίστε cookies και cache – προσωρινή μνήμη από τον browser που χρησιμοποιείτε (Mozilla Firefox ,Internet Explorer , Chrome κτλ).
    4. Ενημερώστε το πρόγραμμα που έχετε για τους ιούς και ξανακάντε ένα «σκανάρισμα» όλου του συστήματός σας ,πάντα σε κατάσταση ασφαλής λειτουργίας (safe mode)





Δοκιμασμένος τρόπος αντιμετώπισης και ευχαριστούμε τον Βαγγέλη που μας τον είπε .

μπλιάξχαχαχα (+1 σκόρ, 2 ψήφοι)
Loading...

, , , , , , , ,

Σχολιάστε